úterý 10. listopadu 2009

Ingušsko: Vysídlení jako nástroj na snížení nezaměsnanosti

Ingušský prezident Yevkurov vymyslel novou strategii jak dostat zemi z hluboké ekonomické krize. Má v plánu přesídlit na 100 000 nezaměstnaných domorodců do oblasti Uralu a Sibiře. První vlna přesídlení by měla směřovat do Sverdlovské oblasti. Tato oblast rozprostírající se na středním Urale s hlavním městem Jekatěrinburgem (Ekaterinburg) je velice bohatá na nerostné suroviny. V oblasti, která je skoro dva a půl krát větší než Česká republika se těží železo, měď, bauxit, uhlí, nikl, chrom a mangan. Je důležitou základnou pro produkci hliníku a tvoří 97% celé produkce vanadia v Rusku.

Celkově kritická ekonomická situace se táhne už od roku 1992, kdy se republika oddělila od Čečenska. V roce 2006 tvořilo Ingušsko 0,04% Ruského HDP. Průměrný plat je zhruba 7 932 rublů (2008) což je necelá třetina průměrného platu v Moskvě. Dlouhou dobu se uvádělo, že nezaměstnanost se pohybuje okolo 18%, avšak nedávno se prokázalo, že statistické výzkumy udělaly chybu. Aleksandr Bortnikov, ředitel FSB, odhadl nezaměstnanost v Ingušsku až na 57 procent.

Přestěhování z Ingušska do jiných smluvených částí Ruské federace za prací je podle Yevkurova dobrovolné a každý kdo tak učiní, obdrží o 54 000 rublů ($ 2000) (34 000kč).
Avšak odstranit 50% nezaměstnanost by znamenalo deportovat 80 000 lidí v produktivním věku. Což je spoustou obyvatel bráno jako snaha o rozptýlení Ingušského národa a tím zamezení sílení národního sebeuvědomění.

Tenhle plán, jak „snížit nezaměstnanost“, si okamžitě získal pozornost také obyvatel Sverdlovské oblasti.
„máme dost svých bezdomovců Rusů a ještě nám sem budou přivedeni další z Ingušska“ říkají lidé a skepticky podotýkají: dokázali bychom pochopit, kdyby nám přivedli Číňany, nebo Vietnamce že jsou pracovití ale Inguše …

Je zřejmé, že sociální rozdíly mezi obyvateli Ingušska a středního Ruska jsou značné. Proto nelze předpokládat, že všichni se uchytí na trhu práce, začlení se do společnosti a začnou žít spořádaným životem.




Ředitel agentury pro Aplikovanou a regionální politiku Valery Khomyakov podotýká, že v historii je znám už jeden specialista na tuto přesidlovací politiku – Josif Stalin (1944 byli Ingušové a Čečenci deportováni do Kazachstánu jako trest za údajnou kolaboraci s Němci). A že hlavní na co bychom se v takovém případě měli připravit, jsou potyčky mezi obyvateli stávajícími a nově příchozími.
Míra šovinismu a xenofobie je v Rusku vysoká. V 36 regionech bylo jen během prvních 9 měsíců v roce 2009 z rasistických důvodů zabito 48 lidí a 253 těžce zraněno. Navíc je také v posledních letech zaznamenán vysoký nárůst vlivu ruských neonacistů.

Ekonomická strategii má také své zastánce. Jedním z nich je bývalý ruský ministr a současný ředitel Etnologického a antropologického institutu na Ruské akademii věd Valery Tishkov. Tvrdí, že je zcela přirozené takto rozprostřít pracovní síly z oblastí, ve kterých je jí nadprodukce, do oblastí které ji naopak využijí. Rusko zaznamenává celkový pokles populace a naopak na severním Kavkaze je vysoká porodnost ale i nezaměstnanost. Přesídlením se to tedy vyrovná a bude to výhodné pro obě strany.

Zdroje:
Uralterra.com [on-line]. Čerpáno 10.11.2009. Dostupný na:

Radio Free Europe Radio Liberty [on-line]. Čerpáno 10.11.2009. Dostupný na:

Kavkazcenter.com [on-line]. Čerpáno 10.11.2009. Dostupný na:

Jamestown.org [on-line]. Čerpáno 10.11.2009. Dostupný na:

Zpravodajství Ingušské republiky [on-line]. Čerpáno 10.11.2009. Dostupný na:

Prague watchdog [on-line]. Čerpáno 10.11.2009. Dostupný na:

Obrázky:



1 komentář:

  1. tohle je vydařené! a i zajímavé! takové by měly být krátké zprávy. Jen zapracujte na odkazování přímo do textu!

    OdpovědětVymazat